امروزه در صنعت ساختمان سازی ( در سیستم سقف های بتنی ) قالب های پلاستیکی چندبار مصرف با مواد قابل بازیافت ، جایگزین فوم ، بلوک و سایر مصالح ماندگار در سقف شده اند و علت این امر نیز افزایش روز افزون قیمت فوم و بلوک و یکبار مصرف بودن آنها و علاوه بر آن غیر اصولی بودن سیستم فوم و تیرچه و سنگین بودن سیستم سفال و تیرچه از لحاظ بارمرده و تحمیل هزینه های گزاف به سازنده می باشد .
در بین قالب های پلاستیکی جایگزین فوم و بلوک قالب فرم پلاست سیستم نوینی می باشد که شرکت کهن پیشه طراحی ، تولید و ساخت آن را در سال ۱۴۰۰ اغاز کرده و در سال ۱۴۰۱ آماده فروش به بازار کرده است .
قالب های فرم پلاست از جنس پلاستیک سنگین بوده و قابلیت استفاده بیش از ۵۰ بار را دارد . و جایگزین قوی برای فوم و بلوک ماندگار سقفی می باشد علاوه بر آن این نوع قالب به علت فرم منحصر به فرد خود هزینه های زیرسازی را بسیار کاهش داده است و اجرای زیرسازی آن دقیقا مثل سقف تیرچه فوم یا تیرچه بلوک سنتی می باشد .
قالب سقف فرم پلاست بیشتر برای آن دسته از مشتریانی طراحی و ساخته شده که تمایلی به استفاده از سیستم تیرچه درجا ( وافل یکطرفه نداشته ) و اسرار به استفاده از سیستم تیرچه پیش ساخته دارند .
قالب های فرم پلاست ، قالب های سقفی هستند که از جنس پلاستیک بوده و بهترین جایگزین برای قالب تیرچه درجا و بلوکهای پلی استایرن یا همان یونولیت میباشد. این قالب ها چند بار مصرف هستند و میتوان از آن در سقفهایی با اسکلت فلزی و بتنی استفاده کرد. اگرچه استفاده از سقفهای تیرچه بلوک به دلیل سهولت در اجرا و سرعت بالای نصب آن نسبت به سایر روشهای اجرای سقف بتنی رایج تر است اما با روی کار آمدن این محصولات پلاستیکی، استفاده از دیگر روشهای قدیمی منسوخ شدهاند.
این قالبها به محیط زیست هیچگونه آسیبی نمیرسانند. از این رو برای جلوگیری از آلودگی محیط زیستی که توسط دیگر روشها ایجاد میشود، از این روش بسیار استفاده میشود .
مزایا و معایب استفاده از قالب های فرم پلاست
این محصولات نیز مانند سایر مصالح ساختمانی دارای یک سری مزیت و معایب میباشد که برای استفاده از آن باید با آن آشنا باشید.
مزایا
صرفهی اقتصادی
چند بار مصرف بودن ( حداقل ۵۰ بار در بتن ریزی )
عدم اشتعال یونولیت در آتش سوزی و انتشار گازهای خطرناک
حذف آلودگیها در زمان اجرای بلوکهای یونولیت، آلودگیهای زیست محیطی
عدم پرتی ناشی از شکستگی بلوکها
باربری مناسب
حذف ریسک جانی و مالی ناشی از شکستگی یونولیت در زمان اجرا
وزن کم
حمل و نقل آسان
انبار داری مقرون به صرفه
بهبود مقاومت و فرآیند عمل آوری با حفظ شیرابه بتن
تقویت تیرچه
مقاوم در برابر زلزله
معایب
مقاومت کم در برابر بارهای وارد شده
عدم استفادهی طولانی مدت
اجرای این قالب ها بسیار ساده و آسان است و هر فردی بدون نیاز به آموزش خاصی میتواند آن را اجرا کند. نحوهی اجرای آن به این صورت است که این قالب ها را در بین فواصل بین تیرچهها قرار میدهند سپس عملیات بتن ریزی را روی آن انجام میدهند. پس از این که بتن را روی آنها ریختید، باید صبر کنید تا سفت شود و بعد از آن از پایین سقف، قالب ها را خارج کنید و برای استفادههای بعدی کنار بگذارید.
یکی از دلایل اصلی و مهم استفاده از این قالب ها این است که استفاده از بتن هزینهی بالایی دارد و از آنجایی که در بتن ریزی سقف، مقداری از بتن اضاف آمده و هیچ کاربردی ندارد. اما استفاده از این قالب ها باعث میشود تا در این قسمتها که بتن بدون کاربرد است صرفه جویی شود.
افزایش قدرت تیرچه با استفاده از فرم پلاست
همچنین با توجه به اینکه عرض جان تیرچه افزایش پیدا کرده است نیاز به تیرچه دوبل منتفی گردید و موجب سبک شدن و کم شدن هزینه ها شده است. بعد از اینکه میلگردهای حرارتی نصب شدند و برای پوشش مناسب بتن و میلگردهای حرارتی، اسپیسر روی قالب ها قرار داده شد سقف برای بتن ریزی آماده می شود.
زمان مورد نیاز برای قالب فرم پلاست
بعد از اینکه بتن ریزی انجام شد تقریباً حدود ۷ روز باید صبر کرد تا بتن شکل قالب جایگزین یونولیت را به خود بگیرد و خشک شود و بعد از آن قالب ها را به راحتی و بدون نیاز به مواد جدا کننده (قبل یا بعد از مراحل بتن ریزی) بتن را از قالب خارج کنید. شرط استفاده از سطح صاف و نمایان بتن و به کار نبردن نازک کاری در مکانهایی مانند پارکینگها و مشاعات این است که از بتن با روانی مناسب استفاده شود پخش و ویبره مناسب نیز انجام شود.
همچنین می توانید قبل از بتن ریزی در محل تیرچه ها با نصب قطعاتی بین قالب جایگزین یونولیت محلهای مخصوصی را برای عبور تاسیسات تعبیه کنید و یا جهت حمایت مناسب برای تاسیسات و نصب آویز و یا حتی اجرای سقف کاذب نیز میتوانید قبل از بتن ریزی صفحه های پیش ساخته فلزی یا قطعات گالوانیزه را در قالبها قرار دهید.
دیگر مزایا:
از دیگر مزایای فرم پلاست می توان به عدم اشتعال زایی آن اشاره نمود مباحث ایمنی در ساختمان و آتش سوزی هایی که علت اصلی آن یونولیت بوده در کشور ما بسیار مورد توجه قرار گرفته است قالب های فرم پلاست به علت اینکه بعد از بتن ریزی از سقف خارج می شوند دیگر خطر آتش سوزی را به دنبال ندارد.
یونولیت معمولاً در کارگاه های ساختمانی آلودگی بسیار ایجاد می نماید و این گله همه کارفرمایان در هنگام استفاده از یونولیت می باشد با استفاده از قالب فرم پلاست دیگر این آلودگی ها را در هنگام اجرای ساختمان و در کارگاه ساختمانی خود مشاهده نمی کنید استفاده از یونولیت در مدارس و سازه های آموزشی و دولتی ممنوع گشته است و این ممنوعیت کمکم به تمامی ساختمانها بسط پیدا خواهد کرد بنابراین بهترین و به صرفه ترین جایگزین برای یونولیت قالب فرم پلاست می باشد .
از دیگر معایب یونولیت شکستگی آن در هنگام بتن ریزی می باشد از آنجایی که کارگاه های تولید یونولیت بسیار زیاد بوده و انواع و اقسام کیفیت ها را به مشتری ارائه می نمایند احتمالاً تمام شما کارفرمایان عزیز با شکستگی یونولیت در هنگام بتن ریزی برخورد داشته اید که این موضوع هم باعث به خطر افتادن جان کارگران در هنگام عملیات بتن ریزی می گردد و هم باعث هدررفت بتن و به طبع آن ضرر اقتصادی در هنگام اجرای پروژه می شود این مسائل در استفاده از قالبهای پلاستیکی جایگزین یونولیت به کلی مرتفع شده است.
ایده آل ترین متریال برای سخت های اکسپوز و مخصوصاً سقف های پارکینگ استفاده از قالبهای فرم پلاست می باشد بدین صورت که پس از استفاده از این قالب ها به علت اینکه این قالب ها از زیر سقف خارج گشته و برای عملیاتهای بعدی مورد استفاده قرار می گیرد شما سقفی اکسپوز دارید.
مزایای قالب فرم پلاست (جایگزین بلوک یونولیت در سقف های تیرچه بلوک و کرومیت )
علاوه بر صرفه اقتصادی بالا ناشی از حذف هزینه تامین بلوک یونولیک در ساخت و سازها در ادامه برخی از مزایای قالب ها ی فرم پلاست به اختصار ذکر گردیده است.
۱٫ حداقل ۵۰ بار استفاده در بتن ریزی
۲٫ حذف ریسک اشتعال یونولیت در آتش سوزی و انتشار گازهای خطرناک
۳٫ حذف آلودگی های حین اجرای بلوکهای یونولیت، آلودگی محیط زیست و پرت ناشی از شکستگی بلوکها
۴٫ باربری مناسب و حذف ریسک جانی ومالی ناشی از شکستگی یونولیت در زمان اجرا
۵٫ بسیار سبک و کم حجم با قابلیت حمل ونقل و انبار داری آسان و مقرون به صرفه
۶٫ قابلیت تغییر عرض قالبها در دهانه های غیر استاندارد تیرچه ریزی
۷٫ بهبود مقاومت و فرایند عمل آوری با حفظ شیرابه بتن
۸٫ تقویت جان تیرچه و افزایش مقاومت لرزه ای و باربری سقف با تامین عرض بتن ریزی استاندارد مطابق با ضوابط نشریه ۵۴۳